Zdroj: Hospodářské noviny, 8. 8. 2012
Autor: Simone Radačičivá

 

Počet zahraničních návštěvníků Česka mírně roste, utrácejí tu ale méně. Zahraniční návštěvníky láká hlavně Praha, Karlovy Vary a jižní Čechy.

 

Obliba Česka coby turistické destinace mírně roste. V druhém čtvrtletí letošního roku se v tuzemsku ubytovalo 3,5 milionu návštěvníků. To představuje meziroční nárůst o 1,6 procenta.

Za tímto růstem ale stojí především hosté ze zahraničí, kterých do Česka přicestovalo o 2,6 procenta více. Naopak o poznání méně pak stoupla návštěvnost domácích hostů, jež posílila o 0,4 procenta.

Nejvíce zahraničních turistů přicestovalo z Německa, a sice 382 tisíc. Zájem Němců ale v poslední době mírně upadá, protože jejich počet klesl o jedno procento. Česko ale působí jako magnet pro návštěvníky z Ruska, kterých přijelo 188 tisíc, tedy o 21,6 procenta více. Vedle Rusů Česko láká i hosty ze Spojených států amerických. Těch do tuzemska dorazilo o 18,3 procenta více.

 

“Meziroční nárůst o 21,6 procenta v počtu turistů z Ruska není nic světoborného, protože v posledních letech jejich počet rostl až o 30 procent,” řekl HN analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting. Mění se i skladba u návštěvníků z USA. Zatímco v 90. letech do Česka jezdili zejména starší lidé a podnikatelé, nyní to podle Beránka jsou mladí lidé a studenti.

Nárůstu v počtu návštěvníků z Ruska si všímají i hoteliéři. “Zaznamenali jsme viditelný nárůst turistů z Ruska,” sdělil HN obchodní a marketingový ředitel Karel Žárský z hotelové a gastronomické společnosti EuroAgentur.

“Rusové jsou atraktivní klientela, protože průměrná doba pobytu je pět až šest dní,” upřesnil Pavel Hlinka, viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

 

Rusko, vedle Spojených států a evropských zemí, představuje klíčový trh i pro hotel Four Seasons. “Zaznamenali jsme ale další narůst i u hostů z nových trhů, jako jsou Asie a Latinská Amerika,” uvedla ředitelka vztahů s veřejností Martina Vávrová z Four Seasons.

Beránek odhaduje, že do Česka za celý letošní rok přijede téměř 750 tisíc Rusů. Přesto by ruských turistů mohlo do tuzemska přijet mnohem více. Tomu ale brání vízová povinnost. “Eliminuje zájezdy na poslední chvíli,” vysvětlil.

Beránek se navíc domnívá, že se na turismu podepisuje i ekonomická krize, která nejvíce zasáhla jižní křídlo eurozóny. Podle Ondřeje Kazdy z marketingového oddělení hotelu Crowne Plaza do Prahy přijíždí méně návštěvníků ze zemí, jako je Španělsko nebo Řecko.

Hoteliéři oslovení HN navíc zmiňují i pokles tržeb, protože do Česka stále častěji směřují i méně majetní turisté. “Klientela neutrácí tolik v porovnání s předchozími roky,” řekl Kazda. Turisté, kteří do Česka přijíždí především za památkami a volnočasovými aktivitami, zde utrácejí méně peněz než například návštěvníci kongresů.

“Počet přenocování sice roste, ale tržby v hotelech celkově klesají,” shrnul Hlinka.

 

U zahraničních turistů si prim drží Praha. Celkem zhruba 65 procent turistů se totiž za brány hlavního města nepodívá. “Infrastruktura je mimo Prahu nedostatečná,” vysvětluje Hlinka s tím, že turisté na výlety často raději vyrážejí právě z Prahy.

Do města věží zavítalo v druhém čtvrtletí celkem 1,29 milionu zahraničních a 183 tisíc tuzemských návštěvníků.

Za Prahou se pak co do celkového počtu turistů umístil Jihomoravský kraj s 297 tisíci návštěvníky a Jihočeský kraj s 232 tisíci turisty.



Leave a Reply