Zdroj: Hospodářské noviny, 8. července 2013

Autor: Petr Lukáč

 

e-Qbook zajišťuje digitální archivaci stavebních prací. Architekti nyní hledají investora a nový model plateb za služby.

 

Začínající projekt e-Qbook si za cíl klade omezení švindlování ve stavebnictví. Pod heslem “kontrola v reálném čase” tak vznikl elektronický stavební deník kombinující webovou a mobilní aplikaci. HN představují e-Qbook v rámci nového seriálu o startujících inovativních firmách.

Nápad elektronického deníku, i když nakonec mezi desítkou vítězů nebyl, se dostal do nejužšího výběru v rámci programu Wayra – startupového projektu Telefóniky O2.

“Šlo nám o to, vytvořit dostatečně sofistikovaný softwarový nástroj, který umožní kontrolovat průběh stavby odkudkoliv a kdykoliv,” popisuje architekt Miroslav Stach, který spolu s kolegou Rajkem Mečavou za e-Qbookem stojí.

Pro elektronický deník vyvinuli Stach a Mečava speciální mobilní aplikaci. Ta umožňuje pořídit například fotografii, kterou navíc označí přesnou GPS lokací, časem, datem a informací o aktuálním počasí v dané lokalitě. Cestou na klientův počítač je pak ještě fotografie opatřena elektronickým podpisem a certifikátem od České pošty.

“Cílem aplikace je, aby měl majitel stavby co nejlepší možnost kontrolovat kvalitu práce, termíny a měl vše uloženo v digitálním archivu,” říká Stach. Pomocí průběžné kontroly je podle něj možné zabránit také extra nákladům. “Jsme oba architekti a víme, jak často se lidé potkávají například se zbytečnými víceprácemi.”

Do přípravy projektu a vývoje aplikace, která je dnes prakticky hotová, Mečava se Stachem zatím nainvestovali okolo 100 tisíc eur, tedy něco přes 2,5 milionu korun. “Teď hledáme investora a partnera pro další rozvoj,” říká Mečava. Přiznává zároveň, že by se architektům hodil partner se zkušenostmi a potřebnými kontakty.

Původně totiž začali nabízet aplikaci firmám s platbami za jednu SMS, nyní připravují kombinaci omezeného volného přístupu, placených služeb a cílené reklamy.

“Máme zatím přes stovku testovacích uživatelů. Oslovili jsme i velké firmy jako Metrostav, vyjednávali jsme například se Správou železniční dopravní cesty či některými ministerstvy,” uvádí Mečava s tím, že očekávali, že právě stát možnost ušetřit, se svojí historií předražených zakázek, uvítá. “Ale ukázalo se, že ve státním sektoru nikdo lepší kontrolu nechce.”

Hned ale vypočítává i další využití e-Qbooku. “Velký potenciál vidíme například v marketingu při kontrole billboardů. Anebo naopak při dokazování nelegálního vylepování plakátů,” uzavírá Mečava.

 

Co je e-Qbook

Kontrola staveb

Primárním cílem e-Qbooku je vést elektronický stavební deník, lépe kontrolovat průběh stavby, dohlížet na zpoždění a provedené práce a vše dlouhodobě archivovat.

Certifikovaná fotografie

Základním principem e-Qbooku je mobilní aplikace. Uživatel s ní udělá fotografii, aplikace do ní vpálí GPS souřadnice, čas, datum a další informace včetně IMEI kódu telefonu. Celou proceduru si nechali majitelé patentovat.

 

Šlo nám o to, vytvořit dostatečně sofistikovaný softwarový nástroj, který vám umožní kontrolu odkudkoliv a kdykoliv.
Miroslav Stach, architekt



Leave a Reply